Domácí jitrnice

Domácí jitrnice jsou zabijačková klasika. Tady na ně máte jednochý ale léty prověřená recept :

  • 3 kila libovějšího vepřového boku
  • 1 kilo vepřového laloku
  • 1,5 kila vepřových plic
  • 1 kilo  vepřových jater
  • 1,5 kila tvrdší žemle
  • litr procezeného vepřového vývaru.

Na 1 kg jitrnic pak potřebujeme 28 gramů soli, 1 gram majoránky, 0,5g zázvoru, 0,5 gramu nového koření, 15 gramů třeného česneku

 

Recept na výrobu jitrnic

Vepřový bůček a laloky uvaříme zvolně do poloměkka, plíce do měkka. Žemle nakrájíme na drobné kostičky, vařené plíce umeleme na masovém strojku přes desku s otvory 3mm, syrová játra umeleme na dvakrát. Vychladlý vařený vepřový bok vykostíme, odstraníme chrupavčité části a společně s laloky rozsekáme na kostičky o hraně 5mm. Do míchací nádoby vložíme nakrájené žemle polité částí tučného vývaru, přidáme umletá játra, třený česnek rozmíchaný v teplém vývaru, umleté plíce a další část teplého vepřového vývaru, osolíme, okořeníme a dobře promícháme.
Pak přidáme pokrájené maso z bůčku a laloku, podle potřeby ještě dochutíme. Tímto prejtem naplníme již připravená tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě teplé asi 90 stupňů po dobu asi 15-20 minut.
Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě, vyrovnáme na dřevěnou desku, po 15 minutách obrátíme a necháme volně vychladnout.

Pokud nám nějaké jitrnice ve vodě prasknou, není to žádná tragédie. Vodu, kterou používáme na vaření jitrnic a jelit totiž použijeme jako základ pro zabijačkovou polévku. Takže pokud pár jitrnic a jelítek praskne, o to lepší bude zabijačková polévka lepší a hustější :)



Foto Tomáš Petrtýl Typus