Jitrnice

JitrniceDomácí jitrnice mají typickou vůni čerstvých vařených surovin a použitého koření, a na domácí zabijačku patří neodmyslitelně. Základní surovinou při jejich výrobě je tučné vepřové maso, především hlava, výřez, kůže  a plíce, dále játra, ta dáváme do jitrnic vždy syrová, umletá na jemno. Dále potřebujeme tvrdší žemle, tučný procezený vývar, který používáme vždy teplý.
Z koření používáme česnek , sůl , majoránku, nové koření, zázvor, třený česnek, drcený hřebíček. Zásadně solíme a kořeníme tak, aby chuť vařených jitrnic byla výrazná, ale nepřesolená nebo nepřekořeněná.


Domácí jitrnice děláme přibližně o hmotnosti 200g, z jednoho tenkého střeva uděláme 30 kusů jitrnic. Pak je vaříme při teplotě 85-90 stupňů asi 15-20 minut. Když po vyndání jitrnice rychle osychá, je správně uvařená.
Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě a vyrovnáme na dřevěnou desku. Po 15 minutách je obrátíme, aby se tuk neusadil na jedné straně, a necháme zvolna vychladnout. Jitrnice je možné také udit při studeném uzení při asi 20 stupních, aby se tuk nerozpustil

Recepty na jitrnice


Směs na jitrnice

Vaření jitrnic v kotli


Střívka na jitrnice

Jitrnice před vařením