Selská žemlová jelítka

Na selská jelítka budeme potřebovat 2 kg vepřového boku, 2 kg vepřových laloků, 1,5 kg vepřového ořezu, 0,5 kg škvarků, 3kg žemle, litr vepřové krve, 1,5l vývaru, 0,3 kg cibule, sádlo. Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 1,5g pepře, 0,5g zázvoru, 1g majoránky 0,5g nového koření, 20g třeného česneku
Drobně nakrájené žemle polijeme čerstvou krví, aby se dostatečně nasákly a změkly. Pak přidáme na kostky uvařený bůček, laloky, ořez a škvarky a vše promícháme. Směs osolíme a přidáme osmaženou cibulku, okořeníme, přilijeme tučný vývar a znovu promícháme. Narážíme do připravených tlustých vepřových střev, a vaříme asi 30 minut při teplotě 90 stupňů. Uvařená jelítka opláchneme chladnou vodou a dáme vychladnout na dřevěný vál.