Francouzská jelítka

Na francouzská jelítka potřebujeme 3 kg vepřové plece, 3 kg hřbetního sádla, 0,1 kg cibule, 1,5 kg žemle, 1 litry vepřové krve, 30g soli, 1,5 g bílého pepře, 0,2 g tymiánu, 0,2 g muškátového květu
Uvařenou vepřovou plec a sádlo necháme vychladnout a pak je nakrájíme na malé kostičky. Žemle nakrájíme také na drobno, pokrájenou cibulku osmažíme do zlatova. Do nádoby vložíme pokrájené žemle, zalijeme částí krve a promícháme . Po chvíli přidáme pokrájené maso a sádlo, osmaženou cibulku, osolíme, okořeníme a promícháme. Nakonec přilijeme zbylou vepřovou krev a ještě jednou promícháme. Zamíchanou směs narážíme volně do tenkých vepřových střev, zašpejlujeme a vaříme ve vodě 85-90 stupňů teplé po dobu 12-15 minut. Ovařená jelítka pak necháme vychladnout.