Domácí žemlová jelítka

Na žemlová jelita budeme potřebovat 3,5 kg vepřové hlavy, 1 kg vepřového boku, 0,5kg vepřových plic, 0,5 kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřových slezinek, 1 litr vepřové krve, 0,5 litru tučného vepřového vývaru, 2 kg žemle, 60 g cibule, sádlo na smažení cibule. Jako koření budeme potřebovat 30g soli, 1,5 g pepře, 0,5g nového koření a 0,5g kmínu
Očištěnou a opláchnutou vepřovou hlavu a boky uvaříme do měkka. Kůže , plíce a slezinky uvaříme každé zvlášť. Uvařenou hlavu a bůček necháme vychladnout a vykostíme. Vykostěné maso nakrájíme na kostičky, kůže, plece a slezinky umeleme. Nakrájené žemle přelijeme krví, promícháme a necháme asi 15 minut nasáknout. prak přidáme nakrájené maso z hlavy a bůčku , umleté kůže, plíce a slezinky, osmaženou cibulku a vše dobře promícháme. Směs osolíme, okořeníme, přidáme teplý tučný vývar a znovu promícháme.  Zamíchaný, výrazně okořeněný prejt narážíme do tlustých vepřových střev , konce zašpejlujeme a vaříme při teplotě vody 85-90 stupňů asi 30 minut. Uvařená selská jelítka pak opláchneme ve studené vodě a rozložíme k vychladnutí.