Domácí kroupová jelita

Na domácí jelítka budeme potřebovat :

  • 2,5 kg krup
  • 0,7 kg škvarků
  • 1,5 kg vepřového boku
  • 2,5 kg vepřových laloků
  • 2 kg vepřových plic
  • 1 litr vepřové krve
  • 0,3 kg cibule
  • vepřové sádlo
  •  Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 20g třeného česneku, 1,5 gramu pepře, 1g majoránky, 0,5 g nového koření a kmínu

Recept

Dobře vyprané kroupy uvaříme do měkka, propláchneme a necháme okapat. Druhý den je přelijeme procezenou krví, dobře promícháme a necháme ustát, aby dostatečně nasákly. Uvařený vepřový bůček a laloky necháme vychladnout, bůček vykostíme a zbavíme chrupavek a pak společně s laloky nakrájíme a s plícemi umeleme. Do krví obarvených krup přidáme na kostičky nakrájený bůček, laloky mleté plíce, škvarky, osmaženou cibulku, osolíme, okořeníme  a dobře promícháme. Podle Potřeby ještě dochutíme.
Prejt do jelit narážíme do tlustých vepřových střev a vkládáme asi na 40 minut do 90 stupňů teplé vody. vařená jelítka opláchneme ve studené vodě,  a rozložíme k vychladnutí.