Jelita

Základní surovinou pro jelita a jelítka je předvařené tučné vepřové maso - laloky, vepřová hlava, nožičky a paždíky, dále pak škvarky a hřbetní sádlo. Z vnitřností používáme slezinu a srdce. Barvu pro jelítka dodává čerstvá vepřová krev. Do masité směsi přidáváme krupy nebo polotvrdé želme, osmaženou cibuli, a tučný procezený vývar z vepřového masa. Jako koření používáme kmín, nové koření, zázvor a hřebíček, a samozřejmě sůl, pepř a majoránku. Zabijačkové koření na jelita musí být vždy mleté. Kroupy vaříme den před zabijačkou, vaříme je v dostatečném množství vody, aby se nepřipalovaly, po uvaření je zbavíme šlemu a necháme okapat. Kroupy nikdy nemeleme.
Žemle pro jelita púoužíváme polotvrdé, nakrájené asi na centimetrové kostičky. Půl hodiny před smícháním s ostatnímu surovinami je zalijeme krví, aby dobře nasákly.


Jelítka plníme do připraveného tlustého vepřového střeva do hmotnosti 250 gramů a zašpejlujeme. Vaříme je ve vodě teplé asi 90 stupňů, pod odbu 20-40 minut. Zkoušku, zda je jelítko vařené, provádíme tak, že do středu jelítka zapíchneme špejli, a je-li dobře vařené, vytéká krví nezabarvená šťáva a špejle se nezbarví.

Recepty na jelita

 


Směs na domácí jelítka