Salámová šunka

Uzení šunkyPokud nám zbyly kousky libového masa,  které jsme nezpracovali jinak, je možné z nich připravit jemnou salámovou šunku. Uvidíte, že se jedná o něco zcela jiného, než koupíte v běžném supermarketu.

Pokud nám nevadí, že šunka je trochu tučnější, můžeme přidat i maso, které je trochu více prorostlé a s větším množství sádla. Šunka tak získá na šťavnatosti a na řezu pak bude mít zajímavější mozaiku. Bohužel spousta lidí tučné nemusí, a tak se zpracují obyvkle jen libové kousky masa. Na rozdíl od pražské šunky, která se dělá v jednom kuse kýty, se zde spíše jedná o salám


Budeme potřebovat :

  • kousky libového vepřového masa ( kýta, části boku, možno i plecko)
  • sůl a rychlosůl
  • cukr
  • želatinu
  • pevný provázek

Recept :

  • kousky masa zbavíme tuku - šunka by měla být libovější
  • připravíme  si lák - na 3 kila potřebujeme půl kila soli, 20 g rychlosoli a 30 g cukru
  • kousky masa ponoříme do láku ( musí volně plavat)
  • pokud máte větší kousky masa, je vhodné je propíchat vidličkou, jehlou nebo dlouhým tenkým nožem
  • necháme naložené alespoň jeden den v chladu
  • pak maso vyndáme, osušíme a potřeme dobře ze všech stran želatinou
  • plníme do středně velkých umělých střev
  • maso dobře stlačíme, aby v těle šunky nezůstávaly vzduchové bubliny
  • pevně obtočíme provázkem
  • vaříme asi hodinu
  • pak udíme vlažným kouřem v udírně nejméně 5 hodin
  • necháme pomalu vychladnout

 

 

 

 

 

Foto Fotolia.com