Domácí šunka

Domácí šunka je lahůdkou každé zabijačky - na její výrobu používáme vepřovou kýtu. Tu nejdříve na sucho nasolíme - na 10kg masa použijeme 0,3 kg solicí směsi. Kýtu pak vložíme do nekovové nádoby a uložíme v lednici při teplotě 0-2 stupně. Po 24 hodinách ji zalijeme připraveným solným lákem, nádobu zcela zaplníme tak, aby ani kousek kýty nekoukal nad hladinu. Nádobu pak zavřeme a uložíme při teplotě do 5 stupňů.


Doba potřebná k nasolení vepřové kýty na domácí šunku je u hmotnosti 5-6 kg 4 týdny, u větších kýt 8-10 kg pak 5-6 týdnů.

Kýtu pak po vyjmutí z láku osušíme, a udíme na studeném kouři nejméně den, dáváme pozor, aby  teplota kouře byla v nejnižším možném pásmu podle typu udírny, a abychom pak zbytečně nepřicházeli o tuk a štávu k masa.

Nikdy ještě před nasolením masa nezapomeneme ke kosti šunky připevnit provázek, za který pak kýtu v udírně pověsíme. Vždy dbáme na to, aby byl dostatečně silný, a dokázal odolat působení soli, ve které bude při nakládání několik měsíců ponořený. Nikdy nepoužíváme barvené nebo umělé druhy provazů - solná roztok by si s nimi rychle poradil a mohl by pak negativně ovlivnit jak barvu tak i chuť celé domácí šunky - a to by byla jistě škoda.