Polský salám

Všechny potraviny původem z Polska se v poslední době staly synonem pro nekvalitu a šizení - obzvláště u masa a uzenin. Polský salám se ale jmenoval polský daleko dříve, než tlak supermarketů dostal kvalitu saláma do kolen, a je škoda jej úplně zavrhnout. V obchodě už tenhle salám v dobré kvalitě nepořídíte, ale je celekm jednoduché na něj zpracovat zybtkové maso ze zabijačky.

Na polský salám potřebujete :

  • Polský salámkilo hovězího zadního
  • kilo předního hovězího
  • kilo věpřového výřezu ( může se jednat i o zbytky ovarového kolena)
  • 4 kila tučného vepřového bůčku
  • polohrubou mouku nebo krupici
  • na kilo směsi pak
    25 g soli
    4 g pepře
    30 g cibule
    10 česneku
    4 g sladké papriky
    1g drceného česneku
  • umělá střeva průměr 3-5 cm
  • vodu na ztekucení

Recept :

  • přední, zadní hovězí a tučný výřez na velmi jemno umeleme - můžeme použít i tyčový mixér
  • tučný bůček nakrájíme na kostičky cca 5cm velké
  • přidáme na jemno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek
  • necháme přes noc v lednici
  • druhý den vymícháme jemnou hovězí spojku, přidáme tučný výřez a koření
  • spojka musí být dost tekutá, při vymíchání si proto pomůžeme vodou
  • pak smícháme s proužky nakrájeného bůčku, a velmi dobře promícháme
  • plníme do střev asi po 30-40 cm, směs by měla být celkem řídká
  • dobře stáhneme konce provázkem
  • vaříme ve vodě 902 stupňů asi hodinu
  • dále pak udíme nejméně 4 hodiny teplým kouřem

 

 

 

 

 

Foto Fotolia.com