Métský salám

Tento druh měkkého salámu řadíme spíše ke specialitám, a díky krátké trvanlivosti není jeho výroba na zabijačce příliš častá. Svým složením má blíže k čajovce než k salámům, a jedná se spíš o chuťovku.

Na métský salám potřebujeme :

  • kilo hovězího zadního
  • kilo předního hovězího
  • kilo tučného vepřového laloku
  • kilo tučného bůčku bez kosti
  • kilo uzeného bůčku nebo uzené slaniny
  • na kilo masa pak 25 g soli
    3 g cukru
    stroužek česneku
    4 g pepře
    5 g sladké papriky
  • vepřová střeva

Recept :

  • veškeré hovězí maso pomeleme nebo rozsekáme na jemnou hmotu mixérem
  • přidáme koření a případně doplníme trochu vody, směs musí být jemná a velmi měkká
  • takto připravenou hovězí spojku dáme přes noc do lednice
  • druhý den si nakrájíme asi na 2cm kostky vepřový lalok, bůček nebo slaninu
  • promícháme s připravenou hovězí spojkou
  • plníme do střev v délce asi 30 cm
  • velmi dobře zavážeme konce
  • udíme v teplém kouři nejméně 2 dni
  • po vyuzení necháme vychladnout a dále skladujeme v lednici
  • na rozdíl od domácích klobás métský salám se rychle kazí, na uzení se v tomto případě není možné spolehnout