Vinná klobása

To, co se v současné době prodává v supermarketech pod názvem vinná klobása, má do té původní, pravé docela dost daleko. Neláká Vás zkusit si doma udělat domácí vinnou klobásu a porovnat rozdíl, když jí pak upečete v troubě nebo na pánvi ? Tady je recept :

  • Vinná klobásakilo libového vepřového plecka
  • čtvrt kila  předního hovězího
  • půl kila vepřového bůčku (bez kůže)
  • 2 rohlíky ( mez máku a soli)
  • 2 dcl bílého vína
  • 5 g mletého pepře
  • 1 g mletého nového koření
  • 1 g muškátového květu
  • 1 g muškátového oříšku
  • kůra z půlky citronu

Vinná klobása - recept

Nejdříve si namočíme rohlíky ( případně to mohou být i housky - zkrátka bílé pečivo) do bílého vína. Je lépe je nalámat na menší kousky, aby se víno lépe do housky nasálo. Samozřejmě dbáme na to, aby housky byly bez máku a soli.
Nameleme na velmi jemnou vepřové maso - buď v mlýnku, nebo v mixéru. Smícháme s kousky vínem nasáklé žemle a znovu promícháme do jemné homogenní směsi.
Pak si na jemno umeleme hovězí maso, přidáme asi 1dcl bílého vína a vymícháme jemnou spojku. Víno přiléváme postupně , hovězí směs by neměla být příliš řídká. 
Obě směsi smícháme a dochutíme kořením, a případně podle chuti dosolíme. Pak narážíme do tenkých střívek, která vážeme provázkem, a koncích. Můžeme případně použít i kovové spojky na párky.
Vinné klobásy pak můžeme připravit smažením na vepřovém sádle, a podávat s horčicí a chlebem