Vepřová krkovice nejlepší recept

Těžko říct, které je vlastně nejlepší maso z celého prasete. Když jsem byl menší, horoval jsem zcela jednoznačně pro libové vepřové kotlety. Náš děda nad tím tak trochu s opovržením kroutil hlavou, a vždycky jen suše konstatoval, že libové vepřové maso je po upečení jako dříví. Tehdy jsem si bláhově myslel, že to říkal díky svým vyndavacím zubům :) Dneska už vím, že tím to asi nebylo. Teda tím to určitě nebylo – prim totiž hrál buď bůček nebo vepřová krkovice. Nejlepší recepty samozřejmě dělala babička , která je měla asi od své babičky, a ta zase od té své … Hrozně fajn na tom bylo, že tyhle nejlepší recepty se předávaly z generace na generaci, a prakticky se neměnily. Někdo to bere jako stagnaci, já bych to spíše označil jako to, že kvalita se nakonec vždycky prosadí, a platí to i u vepřového.
Vepřoví krkovice - maso

Vzpomněl jsem si na to vlastně tenhle víkend, kdy jsme sledovali pořad na TV Prima – šéfkuchař Pohlreich tam vařil o sto šest.  Líbí se mi, jak mu to jde od ruky, a jeho proslovy mi přijdou někdy veselé, ale někdy taky úplně mimo. Je prostě svůj, no.  Tenhle díl mě ale dostal – možná bláhově si představuju, že normální vaření by mělo být jednoduché, rychlé, ne složité. A tohle byly možná nejlepší recepty, ale se seznamem surovin dlouhým jako telefonní seznam.  Tak nějak marně přemýšlím, k čemu bych asi v kuchyni u nás doma byl potřeba třeba datlový olej. Nebo mořské řasy. Nebo třeba Quinoa – což jsem do včerejška vůbec nevěděl co by mohlo být. Co to sakra je ? A tak hned ten den večer vycestovala z mrazáku vepřová krkovice – nejlepší recept naší babičky žádnou exotiku fakt nepotřebuje, a tutově vystačí s tím, co máte běžně doma.

Vepřová krkovice - recept

Vepřová krkovice je podle mého naprosto neprávem opomíjené maso. Pro milovníky libového vepřového je moc tučná – chcete li tlustá. Pro ty, kdo mají rádi bůček je zase naopak moc libová. A přitom je to asi jeden z nejlepších kusů masa, které z prasete můžete dostat. Když už nic, tak na praseti je vepřové krkovice hezkých pár kilo – což se třeba o panence říct nedá. Třeba na tuhle várku ( viz text Vepřová panenka… ) padlo pěkných pár čuníků.


Čím starší a tučnější prase budete mít, tím lepší vepřová krkovička bude. Dnes, kdy se většina prasat ve velkochovech krmí na váhu kolem metráku, to asi moc nevynikne. Přál bych Vám ale porovnat vepřovou krkovičku z metrákového a dvou metrákového prasete. Ten rozdíl bude v kresbě masa patrný na první pohled – a to jak v jeho barvě, tak i mozaice masa na řezu.  Takové maso bude výrazně šťavnatější , chuťově mnohem zajímavější.

Vepřová krkovička - nejlepší je s kmínemJako maso je vepřová krkovička docela univerzální – nejlepší není jen pro jeden jediný způsob úpravy, dá se grilovat, péct, dusit, udit. Pokud potřebujete nastavit směs na domácí klobásy, sáhnete buď po libovějším bůčku, nebo po prorostlé krkovici. Prostě takový univerzální kus prasete. A slovo univerzální by tady nemělo vyznít nějak špatně, jako holka pro všechno. Tohle maso je univerzální v tom dobrém slova smyslu, a snad právě proto jsou recepty na vepřovou krkovičku „nejlepší“ asi všechny. Takže když jsem jen letmo koukal na net, našel jsem podobně exotické přísady, jako použil Pohlreich.  Přitom ale stačí jen pár úplně běžných…..

U většiny receptů narazíte na to, že krkovička je nakrájená na jednotlivé plátky, a až pak se peče. Takže se přípravou moc neliší třeba od vepřových kotlet. A to mi přijde jako hrozná škoda, protože:
za á – do pekáče se jí vejde méně, což vidím jako zásadní nedostatek :)
za bé – rychleji se vypéká je pak méně šťavnatí, což je vada horší snad ještě více než předchozí bod
U babičky se taková krkovička pekla jinak – vcelku. Porcovala se až když byla úplně hotová, a v troubě se vždycky pekla celé dopoledne, od brzkého rána až do oběda. Pekla se pěkně na pomalo, a o to lepší myslím byla. Tenhle recept na vepřovou krkovici je nejlepší – aspoň myslím.  Mimo masa budete potřebovat už jen cibuli, kmín, jablka , a sůl a pepř. Žádné asijské koření ani nevyslovitelné cizokrajné přísady. Normální suroviny, které máte doma. Jako kdybyste dělali domácí zabijačku .

Nejlepší vepřová krkovice je pečená pěkně pomaluSamotné maso nechte trochu odležet, a před solením ho osušte.  Nakájejte na větší kusy cibuli, a osminky nebo čtvrtinky jablka, krkovičku dobře osolte, opepřete, dejte do pekáče a posypte dobře kmínem. Fakt nešetřete.  Koření se musí dostat až dovnitř masa, a opravdu se tam dostane, strach mít nemusíte. Pak už jen dát do trouby  a podle velikosti krkovičky péct při nějakých  130-150 stupních tři, spíš čtyři hodinky. Prostě dopoledne.  Sem tam podlít, a to je všechno. Maso z krkovičky se krásně vypeče, nejlepší je mít na recept takové maso, které má dost tuku. Pak se vypeče šťáva z cibule, jablek a tuku v mase. Uvnitř zbude jen šťáva. Maso opravdu bude na řezu krásně šťavnaté – a to už vyzkoušíte sami ….


 

A krkovička na řezu