Marináda na grilovanou krkovičku

Když si pustíte v televizi nějaký pořad o vaření a dostanete se na nějaké letní téma – třeba grilování, máte pocit, že vepřové je moderně řečeno „Out“. Kdo negriluje hovězí maso, ideálně dovezené přes půl zeměkoule, pořádně uleželé, není „In“. Pokud jeho maso na grilu není z uruguaysky  bučící krávy nebo jihoamerického býka, připadá si tak trochu méněcenný. Ten samý pocit mám u ryb – není mi jasný důvod proč by suchozemec ze střední Evropy měl dávat přednost mořským rybám jen proto, že móda jejich grilování momentálně letí.  Prase bylo u nás doma po staletí, a tak mi odklon od vepřového masa, hnaný marketingem za každou cenu, přijde tak trochu směšný. Vepřové na grilu mi přijde jako normální, racionální volba a to vůbec ne na úkor kvality nebo chuti. Třeba vepřová krkovička – naprosto neprávem opomíjené maso  - je na grilu úplně skvělá, a díky tomu že obsahuje celkem velké množství sádla se Vám u ní těžko stane to co třeba u  vepřové kotlety  – že bude suchá  a málo šťavnatá. Není to vepřová panenka, to ne, ale maso je to skvělé
Vepřová krkovice


Vepřová krkovička – zapomeňte na hovězí

Nic proti hovězímu, ale dát pětistovku za kilo masa mi přijde jako úlet. Jednou dvakrát možná, ale při pravidelném grilování už to začíná trochu lézt do peněz, přeci jenom L  Když ale sáhnete po vepřové krkovici, jste cenově úplně někde jinde. A bude tohle maso horší? Ani náhodou. Bude jiné, ale určitě si taky pochutnáte a nemusíte trnout hrůzou  jestli nedopečete nebo jí tam necháte o trochu déle.
Krkovička je druh masa na kterém bůh na praseti nešetřil ( po bůčku myslím :) ) a dělat jí tak v jednom velkém kusu není vůbec žádný problém. Konec konců – náš starý nejlepší recept  na vepřovou krkovici  peče celý kus masa pomalu v celku.  V troubě je to snadné, tam si teplotu dokážete regulovat docela dobře, na grilu je to ale o dost složitější. Třeba na grilu na dřevěné uhlí se to už doopravdy musí umět, a udržet stálou teplotu kolem 180 stupňů třeba dvě hodiny v kuse už chce mít nějaké to grilování za sebou.  Na plynovém grilu je to o poznání snazší, ale ve srovnání s troubou doma v kuchyni je to pořád jiné.  Nabízí se tady ale možnost jak si situaci zjednodušit – a tou je použití marinády.  Na naložení i na grilování
Krkovička na grilu

Marináda na naložení i na gril

O marinádách už toho bylo napsáno hodně. Prakticky každý kdo nějak pravidelně nakládá maso na gril má vlastní, na nepochybně tajný recept jak jí správně připravit. Třeba v Americe z toho dělají doslova a do písmene senzaci a na soutěžích mistrů grilů je složení marinády tím nejvíce střeženým tajemstvím. Pravda je ale asi taková, že většinou se používají naprosto běžné druhy koření, které najdete v kuchyni. U nás se marináda na vepřovou krkovičku skládá takhle :

  • Černé pivo
    Tedy správně tmavé pivo – musí být prostě nasládlé. Nejde ani tak o barvu piva jako jeho chuť. Normální světlé výčepní pivo chutná v marinádě jinak – vyzkoušeno. Jestli tedy doma máte jen světlé, nechte si ho k masu až bude hotové a kupte si lahev tmavého
    Marináda na vepřové

 

  • Česnek
    Na půl litru marinády rozetřeme tak 3-4 stroužky. Ono to není úplně exaktní, každý česnek bude chutnat jinak. My česnek kupujeme, nám se prostě vypěstovat nevede. A musím říct že jeho chuť je dost rozdílná, paradoxně nezávisle na jeho ceně :(
  • Mletá sladká paprika
    Bez té by to myslím nešlo, ta vlastně dělá marinádu marinádou. Dává vepřovému chuť a marinádě barvu. Dáváme tak dvě tři polévkové lžíce na půl litru piva
  • Worčestr
    Dáváme tak jednu polévkovou lžící. Zkoušeli jsme i verze se sojovou omáčkou, ale pak ta marináda nenadchla.  Je potřeba ho dobře rozmíchat
  • Pepř a chili
    Tady dáváme různě, podle chuti a taky podle toho jestli u stolu sedí děti nebo ne. Jeden náš známý dělá na grilu úžasné maso, ale dost ostré. Mám pepř rád, nemyslím že by mi vadil ale někdy je to i na mě moc. Tady asi platí víc než míň – podobně jako třeba do tlačenky :)
  • Vodka nebo slivovice
    Pokud maso necháme nějakou dobu naložené, dáváme tam velký panák tvrdého alkoholu. Není v marinádě prakticky vůbec cítit ( a to ani u slivovice) , lépe rozpouští tuky a marináda je pak taková jemnější

    Marinovaná krkovička na grilu

Jak dlouho vepřové nakládat?

Zkoušeli jsme si vepřovou krkovičku naložit do marinády třeba i přes noc, a po pravdě velký rozdíl mezi naložením hodinu dvě před nepozorujeme. Plátky vepřové krkovice vypadají na grilu stejně, jestli se v marinádě máčí dvanáct nebo dvě hodiny. Někdo marinádu třeba jen potírá na maso - viz fotka níže. Taky možnost, jen ta marináda musí být hustější - myslete na to. Dejte jí třeba před použitím povařit, rychle zhoustne
Marináda na vepřovou krkovičku
U známých jsme viděli napichování masa do marinády – do krkovice jsme to zkoušeli také, podle mého to má smysl když pečete velký kus masa v celku. Jestli se ale jedná o plátky masa, dejme tomu tři centimetry silné, nemá to cenu. Pokud používáte nějaký normální zahradní gril s udírnou, je to za pár minut hotové
Pokud nakládáte velký kus masa, nemusíte mít zrovna vhodně velkou nádobu. Abyste marinády nemuseli dělat pět litrů, nebojte se použít mikrotenový sáček, maso dát dovnitř, dolít marinádou a zavázat provázkem aby nevytekla. Pak už je to otázka hodiny dvou a může se s masem na gril …

 

Krkovička naložená v marinádě