Katův šleh - nejlepší recept

Katův šleh se stává často dikutovaným tématem. Na jedné straně stojí skupina, která ho považuje za něco otřesného, obzvlášť po všech těch ho kritizujících dílech tolik oblíbeného pořadu  se Zdeňkem Pohlreichem, na druhé straně stojí lidé, kteří na tomto jídle neshledávají nic špatného. Přemýšlím, ve které skupině jsem já. Prostě bje to Katův šleh - nejlepší recept to asi nebude, nejhorší taky ne...Taky nejsem úplným zastáncem tohoto jídla, přece jen z něj moc čistých chutí nezaznamenáme, ovšem k našim českým jídlům rozhodně patří a myslím, že když se do něj nebude cpát tisíc různých ingrediencí a aspoň trochu se budeme snažit zachovat jednotlivé chutě a využívat čerstvých surovin, tak na něm vlastně není nic hroznýho. Co teprve ve chvíli, kdy si k němu ještě uděláte domácí bramboráčky...

Recept na katův šleh z vepřového masa

  • 500g vepřové kýty
  • 2 střední žluté papriky
  • 1-2 feferonky
  • 5-6 rajčat nebo jednu plechovku rajčat krájených
  • 3 lahůdkové cibulky
  • 4-6 lžic kečupu
  • sůl, pepř
  • (kyselé okurky)

Vepřová kýta na katův šleh - nejlepší maso


Katův šleh a vepřové maso do naší národní kuchyně zkrátka patří, tak není nač čekat a můžeme začít s vařením. Nejdříve si připravíme maso. Když vařím cokoliv z vepřových nudliček a nijak extrémně na to nespěchám, tak si vždycky maso naložím aspoň přes noc. Přijde mi pak o něco chutnější a dokonce křehčí. Maso do Katova šlehu bych určitě naložila, stačí trocha oleje, worcester, pepř a sůl, promíchejte v misce, přiklopte a nechte do druhého dne v lednici. Následující den maso vyndáme, základ je připravený. Jestli přemýšlíte, jaké maso by bylo do katova šlehu nejlepší,recept je jasný- libová vepřová kýta, ale záleží na vás, co z vepřového rádi používáte k vaření takových jídel.

Co by měl takový správný šleh splňovat? Podle mého názoru by měl být především ostrý. Ostré chuti určitě nejjednodušeji docílíme tím, že použijeme pálivé feferonky. Ty nám skvěle poslouží i do celkové struktury jídla. To je totiž podle mě další věc, kterou by měl Katův šleh splňovat - měl by být pestrý. Když si představím tohle jídlo, tak vidím talíř, který hraje všemi barvami. Feferonky bývají většinou zelené nebo červené, abychom měli zastoupeny další barvy, použijeme do jídla žlutou papriku, červená rajčata, zelenobílou jarní cibulku, popřípadě zelenou kyselou okurku. Tak doufám, že už i zapřísahlí "Nekatovci" začínají mít na tento pokrm chuť. Pokud ano, je čas se pustit do přípravy.

Naložené maso na katův šleh

Na rozpálenou pánev vložíme naložené vepřové nudličky a hlídáme, aby se nepřichytily. Mezitím si očistíme veškeré papriky - pálivé i nepálivé a nakrájíme je na podobně dlouhé nudličky jako ty masové. Ve chvíli, kdy je maso krásně zatažené, přihodíme k němu papriky a restujeme společně. Když nám začíná paprika měknout, přidáme rajčata. Rajčata si před tím můžete spařit a oloupat. Pokud vám slupky rajčat nevadí, tak je pouze nakrájejte. Přijde vám loupání rajčat zdlouhavé? Upřímně? Mně taky, proto to nedělám. Jestli si ale nejste jistý, že vámi vybraná rajčata jsou chutná, tak radši použijte krájená rajčata z plechovky. Jelikož rajčata v sobě obsahují dost vody, začnou nám celkově jídlo tak hezky propojovat. Necháme spolu nějakou chvíli vařit a zatím si nakrájíme jarní neboli lahůdkovou cibulku. Tu ovšem necháme ještě chvilku stranou. Teď totiž přichází čas na tu nejkritizovanější potravinu, která je nedílnou součástí Katova šlehu - na kečup. Přiznejme si, kdo z nás ho občas do jídla nepoužije? Sem se zkrátka hodí a bez něj to nějak není ono. Přidejte jen pár lžic do směsi. A když už ho tam dáváme, tak by bylo fajn aspoň použít nějaky kvalitnější, o kterým víme, že nějaká rajčata v sobě obsahuje. Zamícháme, dochutíme podle vlastní chuti - sůl, pepř, popřípadě jiné oblíbené koření a úplně nakonec přisypeme nakrájenou cibulku. Ptáte se, proč až v závěru? Já si prostě nemůžu pomoct, mám ráda, když ta cibulka na skus křupne.

KAtův šleh na pánvi

Jak už jsem se zmínila na začátku, tohle jídlo si bez bramboráčků nějak neumím představit, ale ne vždy je dost času a chuti se zabývat bramborákem. Klidně postačí jako příloha čerstvý chléb. Někdo si na to ještě sype strouhaný sýr, ale to už já úplně neuznávám, ovšem proti gustu...