Vepřová kýta 416,- Kč kilo

21.10.2015 15:55

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž ( obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou polívčičku nejmenovaný senátor a funkcionář Agrární komory s proslovem o dotovaných dovozech ze zemí Evropské Unie, a člověk má pocit, že vepřové bude v Čechách skoro zadarmo. Pořád to samé, liší to jen v pozadí reportáže – fakt nevím, proč jako pozadí je vybíraný prakticky pořád stejný obchod – asi to je z Kavčích hor k němu nejblíž a redaktoři šetří benzín – jiné vysvětlení mi nenapadá :)
 Na druhou stranu – tlak řetězců na cenu je určitě obrovský – třebas takový vepřový bůček za 79,- Kč za kilo nebo vepřová kotleta za necelou stovku – to jsou asi opravdu ceny, na které se běžný maloproducent dostane fakt asi dost těžko. Cena je rozhodující – a přes všechny možné průzkumy o tom, jak lidi chtějí dobré maso  klidně za vyšší cenu je realita někde jinde – hlasování peněženkou to dokazuje :(

Takové Tesco nebo Globus v ceně asi neporazíte, a honit se za tím být tak levní jako oni třeba na vepřovém bůčku mi prostě přijde jako předem prohraný boj.  A tak jsem si při sledování té reportáže vzpomněl na jednoho kamaráda, od kterého jsem dostal zajímavý tip – jestli už jsem prý vyzkoušel úžasnou vepřovou pečeni, které se nechá u nás koupit. Poslal mi mail i s odkazem na jedno pražské řeznictví.  Firma Naše Maso mi nic moc neříkala. Když jsem si tu stránku našel, nestačil jsem se divit. Úplně v první chvíli jsem si myslel, že se jedná o nějaký vtip, že se někdo musel zbláznit. Vepřová kotleta z kostí za necelé čtyři stovky.  Vepřový bůček za 250,- kč za kilo. To jsou ceny, které fakt překvapí.
Další myšlenka byla – to musí být nějaký bio. Mám tedy k biopotravinám dost vyhraněný názor, ani ne kvůli ceně jako spíš kvůli marketingové omáčce která se okolo biopotravin šíří. Jenže chyba lávky, tohle žádné bioprodukty nebyly. Nikde žádné pečetě biokvality ani nic co by se tomu z těch veselých razítek typu „Klasa“ atd blížilo. Prostě maso, nabízené v jednom pražském řeznictví za dvojnásobek, možná až trojnásobek běžné ceny.

—————

Zpět


Vepřový kýta


Vepřový kýta na řízky

 

Vepřové přehled

Když se na popis masa – mimochodem nafocené je krásně – podíváte podrobněji, dočtete se že se jedná o přeštického vepře, z převážné části.  To je určitě ne úplně běžný druh prasete – viz text o přeštických prasatech. Ale taková cena přeci jen člověku vyrazí dech.  V okolí tohohle obchodu najdete všechny velké řetězce – Tesco prakticky za rohem, Globus a Albert co by kamenem dohodil  a zbytek došel. A přeci nějak fungují, a podle jejich stránek i profilu na FB už nějaký ten pátek.  Jak dokážou tlak řetězců přežít?Vepřová kotleta
Recept je jednoduchý – prodávají maso s příběhem.  Když se na stránky podíváte, zjistíte že se jedná o takové poctivé české řeznictví. Takové to staré, české, jako by vesnické. Páni řezníci vyfocení v kostkovaných čepicích a starodávných řeznických zástěrách. Paní (podle fotek možná spíš slečny) prodavačky usměvavé a moc sympatické. Všichni z nich mají jména – podle poučky „poznej svého řezníka“. Jméno Kšána je zřejmě v řeznictví zavedená značka, a také je tou hlavní tváří.   Fotografie z prodejny jsou úžasné – designer se tady určitě vyřádil.  Do podobného řeznictví, asi ne tak čistého a nasvíceného jsem chodil s babičkou ještě jako dítě. Tam to nebylo takhle marketingově zmáknuté to tehdy nebylo. Nebyl důvod, bylo to opravdové, přirozené. Tady vyrostlo krásné řeznictví, které maso prodává po svém, a evidentně se mu daří. Nekouká nalevo na bůček za 69,- nekouká napravo na kotletu za 88,-.  U spousty masa je napsáno pro dnešek vyprodáno. Prodává to maso po svém, a jde mu to. Já tedy nedovedu pochopit, oč lepší je tenhle jejich bůček za 250 korun kilo než ten náš, který si nosíme ze zabijačky přímo domů. Možná že opravdu je, fakt nevím. Asi si ho tam nikdy koupit nepůjdu, protože mi to prostě přijde jako zcela šílené. Na to abychom spáchali třeba recept na nejlepší vepřovou panenku fakt nemám,bohužel  Ale přeju jim, ať jim to takhle jde i dál
Vepřový bůček