Pečený bůček ? V létě ?

11.08.2014 12:44

Zní to divně - venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít - na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým knedlíkem. Stačí jen trocha fantazie, a strčíte do kapsy všelijaké argentinské, uruguajské nebo bůh ví jaké hovězí - normálním českým prasetem.

Na suroviny a přípravu je bůček hrozně jednoduchý, a zvládne jej určitě každý, kdo někd ydržel v ruce vidličku a nůž. Potřebujete jednoduché suroviny - česnek, sůl, červenou papriku a černhé pivo. A samozřejmě bůček - my jsme vzali pořádný, asi 4 kilový kus bůčku z kostí -  a takhle to vypadalo :

Pořádný kus bůčku v celku se nám jen tak tak vešel do pekáče.  Hmotnost kusu masa něco málo přes 4 kila

Bůček na grilu

—————

Zpět


Do kůže jsme udělali ostrým nožem asi centimetrové zářezy, pečlivě nasolili a posypali červesnou sladkou paprikou.

Bůček s paprikou

Náš pekáč byl bohužel menší než kusu samotného bůčku. Proto jsme pro marinování použili velký pytel z poutravinářské folie. Směs na marinování děláme z černého piva, česneku a soli. Bůček jsme nechali v chladu stát 24 hodin. Kdžy bychom ale použili rychlosůl, mohli bychom dobu marinování zkrátit na polovinu.

Bůček v marinádě


A takhle vypadá bůček po 3 hodinách pomalého grilování.  A musím říct, že chutná ještě mnohem lépe než vypadá...

Ugrilovaný bůček

Když maso vezmete na začátku nejdřív z prudka, a pak pomalu dopékáte, bude krásně šťavnaté i hluboko uvnitř. Po pravdě jsem nemyslel, že 4 kila masa mohou zmizet takhle rychle .... :)

Bůček v řezu