Domácí výroba sýrů

Možná si říkáte, co mají společného zabijačky a výroba sýrů. Jedna společná věc by se přeci jen našla – domácí výroba. Tak jako se liší v supermarketu kupované a doma dělané klobásy, může se lišit i sýr – doma vyráběný, nebo podivná supermarketová hmota plná éček. Který byste si vybrali Vy?

Na zajímavou skupinu lidí jsme nedávno narazili při brouzdání na internetu. Mimo jiné zajímavé aktivity pořádají kurzy pro nadšence, na kterých Vás naučí vyrábět domácí sýry. Získali jsme od nich následující fotografie z poslední akce domácí výroby sýrů, a vypadá to opravdu moc pěkně.

Výroba domácích sýrů

Domácí sýry jde po získání určitých znalostí vyrábět docela snadno i v klidu domova, má to několik výhod, hlavní z nich je bezesporu kvalita a poctivost, dalším je čerstvost a záruka čistého prostředí i jistota opravdovosti a kvality všech surovin. Po pravě, studovat pečlivě velmi drobným písmem psanou etiketu na každém sýru, kteýr koupíte, chce nejen trpělivost, ale i dobré oči 🙂

Základní surovinou pro výrobu sýrů je mléko, to asi víte už od svých školních let. Nepotřebujete ale tu „bílou vodu“, kteoru běžně koupíte v obchodech , Vy potřebujete opravdové mléko. Mléko přímo od farmáře, který pěstuje krávy a mléko prodává. Pokud nikoho takového po ruce nemáte, koukněte se po nejbližsším mlékomatu.

Po pasterizaci se do mléka přidají mlékárenské kultury, které ovlivňují chuť i další vlastnosti sýra (například oka, plíseň) po určité době se přidá syřidlo a mléko se nechá potřebnou dobu ztuhnout, poté se sýřenina nakrájí na požadovanou velikost sýrového zrna, to se u různých typů sýra liší.

po té se sýřenina buď dohřívá

nebo plní do forem, záleží co za sýr konkrétně vyrábíme

následně se sýr lisuje nebo nechává volně vykapat ve formách a často se otáčí, záleží na konkrétním typu sýra

poté se sýry nasolují a to buď v lázni nebo na povrchu, opět je rozhodující typ vyráběného sýra

tak máme vylisováno nebo okapáno, nasoleno a sýry jsou připraveny se konzumaci nebo dalšímu zrání, a zase záleží o jaký sýr zrovna jde…na obrázku je čerstvý sýr s kořením, ten je možné konzumovat několik dní od výroby, na jiné je třeba si počkat…

zde vidíte dvouměsíční sýr…

proniknout do tajů výroby sýrů vám pomůžeme na našich kurzech více informací na naší facebookové stránce Beruška, e-mail: o.s.beruska@seznam.cz nebo syry.beruska@seznam.cz

Napsat komentář