Domácí uzené klobásy

07.12.2015 14:31

Domácí uzené klobásy - jopsef KoišMinulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin rozhodně hrana v Čechách a na Moravě nezvoní, ba naopak :). No, a jedna z odpovědí nás opravdu zaujala – dorazily krásné fotografie domácího uzeného masa a klobás.  A když píšu krásné, nemyslím to jako nějaký formální kompliment – tohle je opravdu domácí uzená paráda.
Krásné uzené vepřové nám poslal Josef Koiš  - tedy poslal jen jeho fotky, ale i tak by se skoro dalo říci že voní i přes monitor na dálku, moc do toho nechybí. Fotografií byla velká spousta, a my z nich napoprvé vybíráme fotografie domácích uzených klobás.
Uzení klobás dělá pan Josef v domácí udírně, kterou také na fotkách velmi dobře vidíte, Když jsem se ptal, jakým způsobem se v ní udí, zazněla mimo jiné  od Josefa slova „… A žádná věda …“.  U toho bych se trochu zastavil, moc se mi totiž tenhle názor líbí. Ostře totiž kontrastuje s podrobnými návody na stavbu sofistikovaných udíren, kde se řeší teploty, kondenzace, proudění kouře atd. které najdete v knížkách o uzení masa. Dali bychom to za příklad toho, jak v nekomplikovaných domácích podmínkách dokáže běžný člověk vyrobit skvělé domácí uzeniny. Poctivě a z masa udělané domácí klobásy si totiž může udělat doma každý – viz text - Klobásy recepty a domácí výroba. Prostě podle poučky „Kdo nehledá problémy, nemá problémy“ :)
A samozřejmě nedalo se nezeptat na recept, podle kterého pan Josef klobásy dělá. A ten vypadá takhle – na výrobu domácích uzených klobás ( várka na 10 kilo) budete potřebovat :

  • 6 kilo vepřového bůčku bez kůže
  • 4 kila libové vepřové kýty
  • z koření 60g sladké papriky, 20 g pálivé papriky, 30+30 g pepře a česneku, 10g kmínu
  • 3 deci vody a vepřová střeva

Postup výroby je klasický – nasolené a nakrájené vepřové maso umeleme v mlýnku nahrubo ( velikost desky 10mm), necháme odležet další den v lednici, a pak narážíme do vepřových střev.  Udí se pak ve vyhřáté udírně na 60-70 stupňů, a výsledek pak vidíte na fotkách níže.  Ještě jednou děkujeme Josefovi za krásné fotky. A co Vy, jak se udí u Vás

—————

Zpět


Fotogalerie: Domácí uzené klobásy

/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3554-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3530-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3531-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3532-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3533-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3534-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3535-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3536-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3537-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3538-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3539-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3540-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3541-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3542-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3543-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3544-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3545-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3546-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3547-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3549-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3550-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3551-jpg/
/album/fotogalerie-domaci-uzene-klobasy/domaci-uzene-klobasy-3553-jpg/

—————


Novinky

04.02.2015 16:37

Uzené i klobásy mají vlastní slavnosti

Moravské domácí uzené - to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin - s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle...

—————

23.01.2015 11:39

Domácí klobásy – přijďte okoštovat

Říká se, že na vesnici je to jiné než ve městě. A je to pravda. Nevím totiž o žádném městě, kde by pořádali podobnou spontánní akci jako v Žarošicích na Slovácku – košt domácích klobás. Tahle akce má v obci už dlouholetou historii – letos je to už 12.ročník.  Stejně , jako se koštují a hodnotí...

—————

17.12.2014 20:46

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...

—————

20.11.2014 17:39

Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...

—————

01.03.2014 19:12

Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží

Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...

—————