Valašské klobásy

Na kilo Valašské klobásy budeme potřebovat

  • půl kila čerstvé libové plece bez kůže
  • půl kila čerstvého vepřového boku
  • 50 ml netučného hovězího vývaru
  • 25 g rychlosoli
  • 3g mletého pepře
  • 1g mletého kmínu
  • 1g mletého nového koření
  • 0,25 g majoránky
  • 10g utřeného česneku
  • vepřová střeva

Vepřovou libovou plec a vykostěný bok bez kůže nakrájíme asi na 1,5cm velké kostky, přidáme rychlosůl a promícháme. Vložíme do nádoby a necháme 24 hodin proležet. V den výroby umeleme na jemno kůže z vepřových boků, k proleželému masu přidáme vlažný hovězí vývar, ve kterém jsme rozmíchali koření a na jemno umleté kůže, vše pak pečlivě promícháme. Po naražení do střev děláme klobásy asi 1/4 kila těžké, přetočené a na konci zaštípnuté v páru. Udíme do tmavohnědé barvy, při 50 stupních asi jeden den.