Slovácké klobásy

Na kilo slovácké klobásy si musíme připravit

  • 50g vepřového boku nebo plecka s kůží
  • 0,1 kg tučnějšího výřezu
  • 0,65 kg skopové libové kýty nebo plece
  • 0,2 kg vepřového výřezu bez kůže
  • 50 ml vody
  • 30g polohrubé mouky
  • 3g mletého pepře
  • 3g mleté sladké papriky
  • 3g utřeného česneku
  • 1g drceného kmínu
  • 22g dusitanové rychlosoli
  • vepřová střeva

Libové skopové maso a vepřový výřez bez kůže umeleme na hrubo na velikost 15mm, přidáme část rychlosoli, promícháme a necháme v chladničce přes noc proležet. Vepřové maso s kůží a skopový tučný výřez umeleme nahrubo na velikost 20mm, nebo nakrájíme na kostky o hraně asi 2cm, přidáme rychlosůl a necháme asi 24 hodiny odležet v lednici.
V den výroby skopové a vepřové maso s kůží umeleme na jemno a vymícháme ho s vodou, moukou a kořením rozmíchaným ve vodě. Pak přidáme proleželé maso, a znovu promícháme. Směs pak narážíme do střeva a děláme klobásy asi 80g velké.
Klobásy na hůlkách udíme do zlatohněda ve vyhřáté udírně a dovaříme při teplotě vody75 stupňů 20-30 minut, popřípadě doudíme ke spotřebě v udírně při 90 stupních asi 1,5 hodiny