Lužnická klobása

Na výrobu 1 kg lužnických klobás budeme potřebovat

  • 1/4 kila předního hovězího masa bez loje a blan
  • 0,7 kg vepřového boku bez kůže
  • 40 ml vody
  • 30g soli
  • 0,7g utřeného česneku
  • 20g syrové cibule
  • 3g mletého pepře
  • 4g mleté sladké papriky
  • 0,5g mletého kmínu
  • 0,1 g strouhaného muškátového oříšku
  • vepřová střeva o průměru do 35mm

Hovězí maso umeleme na mlýnku s deskou o průměru 2mm, a vymícháme s vodou a kořením v dobře pojivou spojku. Do takto připravené spojky vmícháme asi 2cm kostky z vepřového boku, vše dobře promícháme, a uložíme na 24 hodin do chladničky. Po rozležení pak maso umeleme na mlýnku s otvory kolem 1 cm.
Směs plníme do střev a zhotovujeme klobásy o délce asi 30cm, přetočené, zaštípnuté nebo zašpejlované. Dáme na hole do udírny a udíme ve vyhřáté udírně do zlatohnědé barvy a pak dovaříme ve vodě 75 stupňů teplé asi 20 minut. 
Vychlazené klobásy pak ještě můžeme dát zpět do udírny a udit na studeném kouři den až dva