Horácká klobása

Na výrobu horácké klobásy budeme potřebovat

  • 0,15 kg předního hovězího masa
  • 0,5 kg libové vepřové plece bez kůže a kostí
  • 0,3 kg vepřového boku bez kůže
  • 50 ml vody
  • 1g mletého pepře
  • 7g sladké papriky
  • 2g pálivé papriky
  • 0,5 g cukru
  • 0,2 g kardamonu
  • 7g utřeného česneku
  • tenká vepřová střeva

Hovězí maso jemně umeleme přes desku s otvory 2mm, vepřový bok a vepřovou plec nakrájíme na kostky o velikosti asi 1x1cm. Umleté hovězí maso vymícháme s vodou a kořením v dobře pojivou spojku. Do ní přidáme nakrájený bok a plec a dobře promícháme. Surovinu necháme asi 24 hodin v lednici odležet.
Po naplnění do střev klobásy dlouhé asi 30cm udíme při 60 stupních do zlatohněda a dovaříme asi při 75 stupních 20 minut.
Vychladlé klobásy pak ještě udíme v udírně 3 dny studeným kouřem.