Domácí zabijačka

Domácí zabijačka v podání zkušeného řezníka není nějaká nahodilá činnost, ale pokud je řezník a jeho pomocníci zkušení, je to pravý koncert. Lety prověřené postupy při každé zabijačce má většinou každý řezník nebo majitel čuníka vlastní, a mohou s v detailech drobně lišit.  už jen postup samotné porážky prasete se často liší velmi výrazně, a říci, že některý postup je lepší nežli ty ostatní ani snad nejde. Každý, kdo se alespoň jedné domácí zabijačky účastnil, dá za pravdu


Obecně ale vypadá harmonogram prací asi takto : 

Řezník Pomocníci
1 den před zabijačkou 1 den před zabijačkou
 
  • úprava, loupání a čištění zeleniny
  • vaření zabijačkových krup
  • pečení žemlí
den zabijačky den zabijačky
  • omráčení a vykrvení prasete
  • opaření, očištění a pověšení prasete
  • vykolení
  • úprava vnitřností na vaření
  • odříznutí hlavy a plecí
  • vykostění plecí a rozdělení hlavy
  • oddělení laloku
  • vaření masa a vnitřností
  • obrácení střev
  • řezání a zašpejlování střev
  • příprava vařeného masa k výrobě
  • sekání a míchnání surovin na tlačenku
  • výroba tlačenky
  • příprava jaternicového prejtu
  • plnění jitrnic a tlačenek
  • zavaření krup s krví do zabijačkové polévky
  • půlení prasete
  • dělení masa
  • očista zvířete
  • vyvedení a zchycení krve
  • opaření, očištění a pověšení prasete
  • vyčištení vnitřností
  • vypláchnutí těla prasete
  • dočištění a umytí hlavy
  • vaření masa a vnitřností
  • praní stgřev a žaludku
  • příprava žemlí
  • škavření střevního sádla
  • řezání a zašpejlování střev
  • mletí jater, plic a kůže
  • pomoc s plněním jitrni a jelit
  1 den po zabijačce
 
  • konzervace zabijačkových pokrmů a masa
  • úklid