Čína z vepřového masa - nejlepší recept

Není přece na tom nic zvláštního, že nás přitahujou exotický kraje a exotický chutě. Vždycky je lákavý zkusit něco neobvyklýho. No a protože ne každý z nás má možnost vydat se za takovou chutí někam do zahraničí, není nic jednoduššího než se o tu východní chuť pokusit doma. Zas tak složitý recept to není, tak rozhodně není čeho se bát a můžeme začít.

Vepřové - na čínu jako dělané

Jako první je potřeba se zaměřit na maso, poněvadž přece jenom má o něco lepší chuť, když si nějakou chvíli odpočine v lednici. Záleží na vás a na vašich časových možnostech. Někdo nechá maso uležet pár hodin. Já si myslim, že se rozhodně nic nestane, když ho necháte v připravený marinádě aspoň přes noc. No a jak na marinádu? Základem každý marinády je olej. Pro tenhle recept použijeme rovnou dva druhy, dodá to masu lepší chuť. Jako první použijte klasický slunečnicový olej a jako druhý se skvěle hodí například sezamový nebo arašídový, zkrátka olej, ze kterýho cítíme vůni orientu. Oleje smícháme a přidáme do nich další ochucovadlo a to poctivou sojovou omáčku. Když říkám poctivou, nemám rozhodně na mysli tu nejlevnější, kterou v obchodě potkáte. Na sojovce a worcesterový omáčce určitě nešetřete a zvolte nějakou lepší značku, hlavně jestli je do jídel používáte často. Když máte základ marinády, přichází na řadu koření. Aby vaše práce byla o něco jednodušší, použijte kořenící směs, která je přímo určená na čínu. Teď ještě přidejte solamyl a pořádně rozmíchejte, ať v marinádě nemáte hrudky. A vámi vytvořená marináda už čeká jen na to, až do ní dáte nakrájený maso. Použijte libovou vepřovou kýtu, tím rozhodně nic nezkazíte, a pak dejte maso v marinádě na nějakou dobu do lednice.

 

Čína ? Ne bez zeleniny

Maso si odpočinulo a teď přichází čas na samotnou přípravu číny. Základem každý číny je určitě maso, ale co ji dotvoří a přiblíží k její dokonalosti, je samozřejmě vhodně zvolená zelenina. Někdo používá mraženou směs na čínu, ale zas tak moc si to zjednodušovat nebudeme. Jako první, ještě než začnete s vařením, si namočte čínské houby. Někdo by si mohl myslet, že houby nejsou do číny potřeba, ale až ochutnáte, zjistíte, že právě houby jí dodávají tu správnou chuť. Pak si oloupejte mrkev. Dále očistěte papriku od bílých zrníček a taky zbavte pórek se zelím vrchních špinavých listů. Když je zelenina nachystaná, je potřeba, aby se všechno událo dost rychle, protože nechceme zeleninu dlouho dusit a mít ji úplně měkkou. Pokud si netroufáte na rychlý krájení, tak si ještě zeleninu před samotným začátkem nakrájejte. Můžeme začít?


Čínský Wok a hlky ? Ne nutně

Do pořádně rozehřátý wok pánve dáme restovat maso. Po chvilce přidáme houby (ty je potřeba dělat o trošku dýl), pak na kostky nakrájený zelí a taky na plátky nakrájenou mrkev. Když je mrkev na skus měkčí přidáme ještě bambus a papriku. Všechno se nám dělá v pánvi a my už cítíme, jak se nám veškerý vůně propojujou. Teď je načase směs ochutnat a zjistit, jestli musíte ještě dochutit sojovkou, worcesterem nebo jen solí, to už přece jen nechám na vaší chuti. Podle vlastních chuťových pohárků taky můžete ještě dodat v průběhu arašídy nebo, pokud u vás v rodině preferujete ostrou chuť, třeba dodáte i nějaké to chilli. Fantazii se meze nekladou, jen nezapomeňte před koncem a téměř před sundáním z plotny přidat pórek.
No a nyní si nechte chutnat. Zábavu si vytvoříte, když si k jídlu vezmete čínský hůlky a dokonalou chuť tím, že si k číně uděláte dobrou, trochu lepivou rýži.

Vepřová čína - recept

  • 500g vepřový kýty
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 menšího zelí
  • 1/2 pórku
  • 1 paprika
  • 200g bambusových plátků
  • čínské houby
  • sojová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • slunečnicový olej
  • sezamový (arašídový) olej
  • koření na čínu
  • sůl
  • solamyl
  • (arašídy, chilli,...)

 


Fotogalerie: Čína z vepřového masa - nejlepší recept

/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1571-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1523-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1525-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1531-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1536-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1538-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1540-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1545-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1551-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1558-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1562-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1563-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1564-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1565-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1567-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1568-jpg1/
/album/fotogalerie-cina-z-veproveho-masa-nejlepsi-recept/veprova-cina-1569-jpg1/

—————