Archiv článků

29.04.2017 14:46

Řeznické potřeby na prodej

Obrátil se na nás jeden z návštěvníků našeho webu, zda bychom zde nemohli odinzerovat prodej řeznického vybavení. Rádi tak činíme, kontaktní informace na něj -  matous.rydel@seznam.cz . Jak si to spolu domluvíte už necháme na Vás :)

—————

30.01.2017 19:04

Domácí zabijačka v Jizerských horách

Minulý týden jsme tady u nás na Zabijačkách.cz psali o tom, že i pokud jste z našeho hlavního města, zabijačku můžete navštívit docela pohodlně. Možná i na konto jsme ale dostali informaci o akci, která nám přijde o mnohem domáčtější než ta předchozí zabijačka v Praze. Jaký v tom...

—————

26.01.2017 18:09

Zabíjačka v Praze

Jestli si myslíte, že domácí zabijačka je výsadou českého nebo moravského venkova, musíme Vás vyvést z omylu.  Už to samozřejmě není tak, že by u pražských novostaveb nebo na sídlištích chrochtali v chlívku vykrmení pašíci. Tradiční domácí zabijačka se přesunula z té domácí,...

—————

18.01.2017 20:10

Domácí klobásy mají vlastní festival

Název obce Sládkovičovo mi do nedávna vůbec nic neříkal.  Znělo mi to slovensky, a to bylo tak všechno. Situace se ale zásadně změnila, když jsme od Denisy dostali mailem zprávu o tom, že pořádají klobásový festival. A to rovnou už desátý ročník.  Přiložené fotografie vypadaly úžasně, a...

—————

19.12.2016 19:14

Výroba domácí tlačenky

Ke každé domácí zabijačce nerozlučně patří, stejně jako jitrnice, jelita nebo klobásy.  Tvrdí se, že právě tady se projeví, daleko více než třeba na jitrnicích, jak je řezník šikovný a jak bude tahle dobrota po uvaření a vychladnutí chutnat. A o čemže to vlastně mluvíme? O výrobě domácí...

—————

25.11.2016 19:01

Jak uvařit ovar

Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit....

—————

18.11.2016 18:45

Domácí vepřová konzerva

Máte zdroj vepřového masa, o kterém opravdu víte, že je to normální, poctivé maso? Žádná vodou napíchaná a antibiotiky nasáklá hmota? Anebo dokonce víte, kde takové prase vyrostlo nebo co mu dávali žrát?  Pak máte prakticky vyhráno. Stačí už takové vepřové jen zpracovat.  A v tom...

—————

14.11.2016 18:24

Škvaření sádla v troubě

Někdo na něj nedá dopustit, někdo na něj nadává. Je to asi jako diskuse fanouška Sparty a Slávie. Škvaření vepřového sádla. A ne za stálého míchání ve velkém hrnci na plotně. Docela jednoduše, bez komplikací. Sádlo se totiž nechá škvařit i v troubě.  O tomhle způsobu přípravy sádla jsme...

—————

19.09.2016 19:08

Přeštická svině

Černostrakaté přeštické prase patří k původním českým plemenům ze západu Čech. Původ přeštického prasete je třeba hledat v křížení původního druhu českého prasete – hřebenáče a německého druhu vepře – tzv. švábsko hallského barevného prasete. Tento druh se na západ Čech dostal ze...

—————

02.09.2016 21:08

Uzené maso

Nedávno jsem byl svědkem (a později i přímým účastníkem) docela bouřlivé diskuse o uzení, uzeninách a nakonec i o uzeném mase. Nebyla to překvapivě diskuze u piva v hospodě, ale při rodinné oslavě.  A tak byla sestava diskutujících poměrně rozmanitá – od jednoho vegana(to byl jeden...

—————